onsdag 30 juni 2010

Nu é det sommar!

Vi missade inlägget igår, men dagen sammanfattas med 10 mil i sol, 30 grader, lyxbaguett till lunch och sen avsvalkning i campingens pool. Idag vakna vi upp efter den i särklass varmaste natten hittils och kände direkt att idag blir en varm dag! Precis som vi anade såblev det en dret-varm dag! Vi hade lyckligtvis knappt några backar att bestiga och vinden va på vår sida. Vi tog in på camping redan vid 14:30 och flög i princip direkt i poolen! Sen blev det tonfisk med pasta och nu sitter vi å väntar på besök från en tjej från Eiger-trakterna som ska dra några streck på våra kartor! Två ganska händelsefattiga dagar med varmt väder kan man säga. Det blir så ibland, även här i frankrike. Vi får å andra sidan uppleva mycket sommar på en gång! //Tommie & Jon

Location:D25,Chaillé-les-Marais,Frankrike

måndag 28 juni 2010

Fett ös(regn)!

Vädret från första dagen i Danmark kom i repris idag, men det var betydligt behagligare denna gången! Efter nästan en vecka med varma dagar kom svalkan som ett brev på Posten. Imorse blev vi bjudna på kaffe av ett franskt par, och kom därför iväg lite senare än beräknat. Men ett så trevligt sällskap tackar vi inte nej till. Paret kunde prata engelska, damen hade jobbat på hotell och herren var lärare, efter att ha rekonstruerat vad som sades över frukostbordet. Blev vi vid middagstid kloka på vad vi hade pratat om. Det blir ofta så här i Frankrike, vi kan tro att vi har koll på handlingen halvägs in i ett samtal, men till slut tar förvirringen över. Mycket roligt många gånger och väldigt lärorikt! Vi såg redan på morgonen att regnet hängde i luften och de första dropparna föll när vi rullade iväg. Vi passerade öppna fält och gammla byar fyllda av ödehus, alltihop väldigt vackert och alltsammans indränkt i en doft av sommarregn. Strax innan middag började vi höra en del åskknallar, vi var då uppe på en ås och beslöt oss för att söka skydd. Regnet tilltog ytterligare och vi lyckades hitta ett litet tak på en kyrkogård där vi kunde vänta ut vädret. Vi satt där ett bra tag och läste på gravstenarna och tänkte på hur de svenska kyrkogårdarna skiljer sig från dessa. När regnet och åskan avtog, cyklade vi vidare, vi skulle trotsallt långt idag. Det såg ut som att vi cyklade ikapp vädret och efter ett tag var det över oss igen, nu ännu starkare. Vi stannade igen, denna gången i en busskur. Dom bygger stadiga busskurer här vill vi lova, nästan så stora att vi kan ligga raklånga på bänken bäggetvå. Vi kom så småningom vidare och när klockan var 6 och våra mätare visade 120 km var vi klara för dagen. Nu på kvällen diskuterar vi vad vi ska göra i Bordeaux. En större stad kräver lite mer planering när man är cykelburen.




//Tommie & Jon

Location:Brain-sur-l'Authion,Frankrike

söndag 27 juni 2010

Svalkande trettio

Efter gårdagens ultimata campingplats så va det inte svårt att komma upp! Vi kom iväg lite innan nio med Tuffé som dagens mål. Vägen dit kantades till en början av svalkande skog för att senare byta skepnad till öppna soldränkta fält med närmare 30 gradig stillastående luft.

Precis innan det va dags att stanna för lunch blev vi attack-stoppade av en cyklist på väg i motsatt riktning. Han snackade, pekade och gestikulerade fram något om backar högersvängar och nånstans något om mat. Båda vi va helt uppe på läktarn, men vi tog rygg på en annan cyklist som visa oss vägen. Väl framme vid stället som vi inte visste vad det var eller vad vi skulle göra där insåg vi vad det va! Det va en cykelklubb som hade cykeldag och ville bjuda oss på kakor å snacka!

Med kakor, kaffe och saft i magen samt en ny förbättrad väg till Tuffe så fortsatte vi turen. Vi landade på campingen vars reception hade AC, så vi fråga lite skämtsamt om vi fick slå upp tältet där. Damen bakom disken, som inte riktigt fatta att vi skämta, såg på oss som om vi va från Mars och sa vänligt men bestämt nej och gav oss istället en najs plats i skuggan!

Sen blev det bad i sjön,chilli con carne, kaffe och lite hemmagjort mynta-te som vi kokte ihop, ska ju va bra till nått i kroppen...men vad? Vi återkommer med rapport om eventuella biverkningar!






//Tommie & Jon

Location:Impasse du Champ de la Croix,Tuffé,Frankrike

lördag 26 juni 2010

Det blir battre.....

Vi ska inleda med att saga att vi skriver p^ett franskt tangentbord utan prickar och med tangenterna pa fel stalle, sa om det har ser konstigt ut vet ni varfor. Oj nu har vi semester. Temperaturen har for tredje dqgen natt upp till ca 28 grader och prognosen sager att det ska halla i minst 2 dagar till. Dagens cykling har flutit pa bra. Lagom langa backar i borjan, vi maste borja trana nu om vi ska orka alperna. annars har det mest varit raka och lite storre vagar som vi cyklat pa. skont att se att vi ror oss soderut. Vi tog in pa en ekologisk camping nu pa kvallen som bland annat har en pool renad av en sedementbadd. Alla husen ar av ekologiskt slag och tydligen gar det hela ut pa att fa fransman att talta mer. Pa kvallen har vi lyxat till med en kopepizza, for att fira att halvvagsstracket ar passerat. vi vet inte nar exakt det skedde (eller om det har skett an) men det borde vara har nagonstans. Nu ska vi fira vidare med kaffe vid taltet. vi ses imorgon, och da forhoppningsvis med bild!

fredag 25 juni 2010

Riktigt najs dag!

Igår låg vi stilla på campingen i Lœiully och vilade oss i form för kvällen när Tommies päron skulle dyka upp. Vid strax efter tre dök dem upp och med sig hade dem de efterlängtade böckerna och även medskickat lösgodis, riktigt gött! Efter lite hotellstrulande för dem så va det dags för en stadig laddning kvällsmat på restaurang för att sedan bli hemskjutsade i bil till campingen. Känndes nästan kungligt att färdas över 30km/h!

Idag vakna vi upp mätta och belåtna med siktet inställt på Rouen. Färden dit började bra med backar, stekande sol och lätt motvind. Under lunchen kikade vi igenom kartan ytterliggare en gång och bytte mål till Les Andelys som klaffar bättre med vägen mot Bourdeaux. Väl framme blev vi positivt överraskade av en trestjärnig camping med pool och obegränsade duschmöjligheter! Det dröjde inte länge innan vi hade fått upp tältet, badat och sen avnjöt en glass i skuggan. Grym dag, grymt väder, skön stad och magisk camping!



//Tommie & Jon

Location:Rue Gabriel Michel,Les Andelys,Frankrike

onsdag 23 juni 2010

Bästa midsommarvädret på länge!

Av någon annledning fick vi för oss att midsommar var idag. Det är svårt att hålla reda på dagarna, det ser vi som ett gott tecken och en stark avkopplingsindikation! Idag vaknade vi på den nedlagda campingen, och skyndade oss att komma iväg. Vi hade lite dåligt samvete för att ha trängt oss på dagen innan. Vädret var på vår sida idag också. 16 grader i tältet i morse så det går på rätt håll! Cyklingen har idag gått genom små mysiga byar och över stora öppna fält. Vi börjar se tendenser till vad somm komma skall, och det är nog tur att vi valt att resa i denna riktningen så att benen hinner cykla in sig. Nu börjar nämligen backarna bli fler och längre. Vi dricker betydligt mer vatten dessa dagar och har nu med oss extradunkar på cyklarna för att slippa stanna då ofta. Imorgon hälsar tommies föräldrar på, så dagens tältplats blev en mysig liten camping intill en sjö i byn ...... Det känns som att vi börjar komma in i rutinen bättre och bättre och dagarna följer damma mönster. Såhär kan det se ut: uppstigning vid 07:00, dagen börjar. Frukosten äts i


det fria akompanjerat av fågelkvitter. I lugn och ro om solen skiner, annars lite snabbare. Efter frukosten rivs lägret och vi brukar sitta på cyklarna vid 08:30. Vi cyklar på och mjukar upp musklerna fram till 10-11 snåret när vi försöker hitta en affär för att köpa lunch, sen cyklar vi vidare till klockan är 12 eller tills dess att vi har cyklat 50 km. Lunchstoppet brukar ta ca 30 minuter och varrierar också det på grund av vädret. Idag åt vi lunch i skuggan av en stor kyrka, och passade på att ligga ner lite extra. Vi cyklar sen vidare fram till ca kl 17 och har förhoppningsvis hittat boende och avverkat en sträcka på ca 100 km. På kvällen har vi tid till olika sysslor. Idag blev det tvätt av kläder. Ikväll försökte vi fånga fisk i sjön här bredvid, ingen lycka hittills, men imorgon kanske... Tack för idag.


//Tommie & Jon

Location:Route Conty,Loeuilly,Frankrike

tisdag 22 juni 2010

Camping, trodde vi...

Vi vaknade upp till blå himmel och en sol som strax skulle visa sig över träden. Humöret va på topp och siktet hade vi inställt 10 mil bort på campingen i Sapignies som vi hittat i vår camping-bibel. Vi trampade på bra, först genom en milslång bilfri skog och sen slingrande på småvägar mellan byarna. Helt magiskt! Dagens höjdpunkt, med betoning på höjd, va de två broarna som gick över Cannal. Riktigt fräsigt att titta ut från!






Väl framme i Sapignies skulle det visa sig att vår bibel ljög. Campingen va nerlagd, å där stod vi men 120km i benen och tomma vattenflaskor. Jon lyckades på extremt ödmjuk och träffsäker franska snacka in oss i en motvillig gubbes trädgård. Det visade sig vara den gamla campingplatsen som bytt skepnad till trädgård, så helt fel blev det inte med ett tält där! Nu återstår bara morgondagens morron-bekymmer, men vi har ju spaden!

//Tommie & Jon

Location:Sapignies,Frankrike

måndag 21 juni 2010

Äntligen franskt!


Pastan från gårdagen gjorde sig påmind när vi vaknade i morse, för att inte säga för mycket så kan ni själva räkna ut att när man ätit en minst sagt manlig portion mat kvällen innan trycker det på. Det är ganska svårt att göra något åt saken när man tältar i en trädgård. Hursomhelst, lösningen på problemet kom senare. Som vi skrev igår råkade Tommie ut för en rejäl punktering. Morgonen ägnades åt att tejpa ihop däcket för att cykla de 2 km till närmaste öppna cykelbutik. Väl framme blev vi positivt överraskade över att det faktiskt var öppet, redan kl 9. Efter att ha tagit oss igenom den språkliga barriären började affärsinnehavaren att byta ut hela hjulet. Vi hade svårt att tänka på något annat än att göra oss av med gårdagens pasta och frågade den inte ont anande butiksinnehavaren om en toalett. Glatt ovetande visade hans tjej oss in i parets lägenhet och till deras privata wc. Hela kalaset tog ca 40 minuter och därefter var vi återigen påväg, med samtliga problem åtgärdade. Dagens stora utmaning var den stora staden charleroi. Vi angrep utmaningen som vi brukar genom att ta oss in i stadsmitten för att där fråga vidare om riktning. Denna gången blev våra offer två kvinnliga poliser som skrattandes och fnittrandes försökte förklara hur vi skulle hitta ut. Det visade sig bara lättare sagt än gjort, och efter ca 5 minuters förklarande tog den ena polisen fram ett papper för att rita en mycket detaljerad karta på frihand. Vi tackade för hjälpen och började cykla ut från staden med hjälp av teckningen. Det hela flöt på bra och efter en kvart stannade vi till för att stämma av mot gatunamnen på kartan. En kostymklädd herre klev fram och frågade var vi var påväg och erbjöd sin hjälp. Han förklarade att kartan vi fått var bra men visade en farlig och tråkig bilväg. Han kompletterade kartan med att rita dit lite detaljer ( med en mont Blanc penna som säkert kostade lika mkt som våra cyklar tillsammans för övrigt) som skulle leda oss till en cykelväg som gick längs floden la sanbre. Vi tackade för hjälpen och valde att gå på hans tips. Det visade sig vara ett bra beslut, för vägen längs kanalen är nog en av de häftigaste på resan hittills. Med en början bland tunga infustribyggnader med höga rostiga torn, som taget ur en gammal krigsfilm, slingrade sig vägen under gammla rostiga tågbroar, över fält, förbi vackra slott och slussar, gammla ruiner och pittoreska byar. Helt underbart, och alltihop på asfalt eller betong! Slutligen kom vi fram till maubeuge i Frankrike! Här visar bilarna lite mer respekt och solen tittar fram nu på kvällen. Vi lägger en häftig dag och hela Belgien bakom oss. Nu har vi ätit resans första baguett och hoppas på många fler! godnatt!



//Tommie & Jon

Location:Rue du Bois,Hornaing,Frankrike

söndag 20 juni 2010

Punka & pasta

Vaknade upp till ljudet av gäss och fiskar som sprätte utanför tältet. Belgien har idag visat sig från sin bästa sida! Vi började vår färd på en landsväg där bilisterna hade lite väl tunga högerfötter å fortsatte sen i på småvägarna. Inte helt lyckat, vi snurrade runt en dryg timme innan vi fick bil-eskort tillbaka där vi började. Det visade sig finnas en 3 mil lång omgjord gammal järnväg som nu tjänade som cykelstig. Rak, slät och inga backar!

Precis när denna cykelstig tog slut och vi kom ut på vanliga vägar så lyckas Tommie köra över ett metallrör som sticker upp ur asfalten. Den lilla rörstumpen lyckades riva upp ett rejält hål ibåde däck å slang och även ge ett hack i fälgen...

Men allt ont kommer med nått gott! Bara 100m längre fram fanns en cykelreperatör som hade stängt idag. Vi frågade i restaurangen sidan om vi fick tälta på deras gräsmatta. Jo visst fick vi det och sen dröjde det inte länge innan vi blev bjudna på vars ett rejält lass med köttfärssås och spaghetti!



Nu ligger vi svullna å nöjda och ska snart börja räkna får! Imorgon blir det Frankrike (förhoppningsvis)!


//Tommie & Jon

Location:Rue du Ry d'Amour,Fleurus,Belgien

lördag 19 juni 2010

Tråkigt idag, men bättre inlägg imorgon!

Efter att ha spenderat ännu en natt på en såkallad "temacamping" var vi pigga på att komma vidare. Det är nog stora stålar i den typen av verksamheter och över frukosten diskuterade vi vilket tema vi skulle valt om vi startat en. Vi kom iväg vid 9 efter att ha hämtat ut en depositionsavgift. Förseningen bidrog till dagens något kortare än normala distans på 96 km. Undrar om ni har gömt sommaren hemma i Sverige, för här är den då inte. Idag har vi cyklat i 16 gradig hetta, inte precis vad vi hade räknat med, men mycket återstår av resan. Under turen idag kom vi fram till att den minst använda prylen hittills var solkrämen och den mest otippade "Tommie handlar roliga saker i Tyskland för att han tycker det är coolt"- prylen är snabbkaffet för 15 kr som smakade gott trotts priset. Dagen avslutades med en lång nedförsbacke ( som vi förövrigt måste cykla tillbaka uppför imorgon) genom en mysig liten by i fransk stil. Hur trevligt som helst.

//Tommie & Jon

Location:Rue du Grand Brou,Beauvechain,Belgien

fredag 18 juni 2010

Belgien!

Vaknade utvilade och kom snabbt iväg från campingen med Bocholt i sikte. Dagen har varit ganska händelsefattig, den 3 mil långa raka kanalen i Weert som va dagens höjdpunkt fick vi inte se då det va cykelförbud på vägen...istället blev det baksidan på ett industriområde och en förort till Weert som kantade vägen.

Väl framme i Bocholt snurrade vi runt lite innan vi hitta campingen som va om möjligt större än gårdgens! Pool, rutschkana, lekplats, höghöjdsbana... allt finns här, å duscharna är gratis! Gissa om vi e fräscha nu!


//Tommie & Jon

Location:Janshoek,Bocholt,Belgien

torsdag 17 juni 2010

Nu är det semester!

Gårdagens inlägg uteblev på grund av att klockan blev för mycket och ögonlocken för tunga. En snabb resumé av gårdagen: vi startade från Lathen och mötte r reta gången under resan sommaren utanför tältet på morgonen. Klarblå himlen och en ljummen vind i vår färdriktning bådade gott. Vi smörjer oss med solskydd och hoppade på cyklarna. Dagens starkaste minnen var de första två milen som cyklades längs en kanal. Cykelvägen utgjordes av en slingrig grusväg som löpte genom lummig skog. Supermysigt! Och humöret var på topp. A
Senare under dagen var vinden mer och mer på vår sida och vi susade fram i 25km/h utan större ansträngning. Det märktes att vi var nära den holländska gränsen. Inte bara på de vackra kanalerna, utan även på alla cyklister. Här cyklar man iinte bara mycket, utan också väldigt snabbt. Vi blev ifråncyklade av gammla tanter med lila hår! Det tog ett bra tag innan vi förstod hur de kunde köra ifrån oss. Tydligen är sk. Lifebikes ( en cykel med hjälpmotor i framhjulet) superpoppis här och alla tanter har en. På kvällen blev vi inbjudna hos ett äldre par som bjöd på mat. Fråga oss inte hur, men med hjälp av tysk-engelsk-svenska lyckades vi kommunicera med holländarna som verkligen förgyllde vår kväll. Hela kalaset slutade med att vi sov i deras husvagn, andra natten i husvagn alltså, på denna cykelsemester.
Idag fortsatte härligheterna när vi blev bjudna på en stor frukost. Lyx! Till tommies förtjusning så serverades det strössel på mackorna. Tydligen en hollänsk specialitet. Vi satt på cyklarna igen vid 9 tiden för attinleda dagens arbetspass. Vinden var åter igen på vår sida så färden har varit bekväm. Vi cyklade från Holland in i Tyskland. Och tillbaka till Holland igen. På vägen körde vi förbi en bilbrand, såg ganska dramatiskt ut, men ingen skadad.intressant var hur polisen tycktes strunta i att dirigera om bilar och mest nyfiket stod och tittade på hur släckningsarbetet gick till. Detta resulterade i att de tyska bilisterna på eget initiativ började plöja över åkrar för att hitta alternativa vägar. Vid inträdet i Holland har vi burat skala på våra kartor. Från 1:200000 till 1:400000. Detta gör navigeringen så mycket mer intressant, men Tommie har gjort ett toppenjobb och dagens vägval hör till ett av de bästa hittills. Vid halv fem var vi trötta på att cykla. Vi hade lagt drygt 100 km bakom oss och bestämde oss för att ta in på en superdelux camping. Här finns en stor pool med vattenrutchkana, och efter att ha badat och duschat varmt ligger vi med stora leenden i tältet, redo för sömn.

tisdag 15 juni 2010

God kväll!
Efter tio mil, en mardröm, ett missat McDonald besök, kanalcykling, linbanebadning och med mätta magar sitter vi nu i Lathe. För att ta allt i sin rätta ordning så börjar dagens händelser under natten. I ett becksvart tält väcker Tommie Jon och säger med uppspärrade ögon -"akta nålarna i ryggen". Jon förstår ingenting och säger åt Tommie att somna om. Under dagen framkommer det att Tommie drömt att det suttit nålar i ryggenpå jon som han måste dra ut. Något som ofta händer hemma hos den flitiga sömmerskan, flickvännen Johanna? Tidigt under dagens färd såg Tommie spår av ett Mc Donalds i form av gammla inslagsåapper och muggar. För er som inte känner till tommies onormala förhållningssätt (passion) för denna snabbmatskedja, kan nämnas att vi redan ätit på den gyllene måsen ca 4 gånger under resan . Och det tycks finnas en lag som säger att vi måste stanna vid varje Mc Donalds vi ser. Hursomhellst. Vi fick syn på den eftertraktade restaurangen och tommies begär efter transfetter var högren någonsin. När vi kom in visade det sig att det ej serverades hamburgare innan halv 11. Tommies besvikelse var påtaglig och vi fortsatte färden. Landskapet har idag skiftat från tyskt till nederlänskt. Vi har cyklat längs många långa kanaler och stannade till i in liten by för att äta glass. Nu på kvällen har tommie badat och åkt linbana. Jons knä känns bättre, förhoppningsvis var det bara dåligt tränat. Nu är det läggdags i tältet.




//Tommie & Jon

Location:Marschstraße,Lathen,Tyskland

måndag 14 juni 2010

Med kundvagn genom Europa

Vi startade dagen med en mastig frukost i köket på campingen innan vi for iväg. Känndes nästan lite vemodigt å lämna campingen å tanten där. Väl ute på vägen känndes allt gött igen, Jons knä funka å cyklarna gick som oljade blixtar efter gårdagens omvårdnad. Vi slog snabbt ihjäl de 10 milen till Jade som var dagens mål. Med endast 5 km kvar till campingen så blev vi stoppade av Roy som va ute på långpromenad. Han hade traskat runt halva Europa å samlat statistik på folks trevlighet, trottoar-kvalité, vattensmak, ja allt mellan himmel å jord hade han en siffra på! Han gav oss en lovande prognos för vår fortsatta tripp, tydligen blir man inbjuden var 1,53 dag i norra Frankrike och snabbkaffet gick lös på 4€/200g, så det kan ju inte bli annat än bra! Han gav oss även ett annat användbart tips! Han tyckte toalettpapper va dyrt och klumpigt, så han rekomendera istället att införskaffa en grön sked att skrapa rent med... tror att vi håller oss till papper, men tanken är lockande!

Under kvällen lyxadevitill det med pasta med baconkorv i tomatsås. Å rundade sen av med lite KAK-frosseri till kvällskaffet. Nu sittervi in hammock vi campingsjön och njuter!



//Tommie & Jon

Location:Bollenhagener Straße,Jade,Tyskland

söndag 13 juni 2010

En dag på campingen

Igår tog vi oss ca: 4 mil väst från Hamburg till den lilla byn Hasefeld där vi lever campinglivet medan Jons knä läker. Dagen har spenderats med att ligga i horisontalläge och lyssnat på hur tanten i husvagnen bredvid, på den mest genomträngande skrigiga tyska ni kan tänka er, uppmanat allt och alla om hur man bör föra sig på campingen. Vi färundras över hur em del husvagnar här har tillbyggnader och höga häckar. Detta är ingen rookie camping Det är tydligen i köket allt händer här, och när vi diskade kom ett helt gäng tanter i 65- årsldern in och skrattade åt oss för att vi åt " hönsmat" ( musli). En av dem såg vårt snabbkaffe och insisterade på att vi skulle prova nån tysk kaffevariant i pulverform, som skulle smaka himmelskt. Kaffet föll Tommie i smaken, så numera blir det nog kaffe med gräddeochchokladsmak i pulver form på morgonen. För övrigt bör nämnas att Tyskland spelar fotboll ikväll och att vi åtskilliga gånger blivit uppmanade att se matchen i den lokala gympasalen. Det kan bli ett spännande


inslag. Planen är annars att lämna campingen och den skrikande tysken rosa imorgon ganska tidigt, för att minska avståndet mellan oss och eiger.(på bilden ser ni damen som gjort oss lomhörda. Trevlig och rättvis, men mycket högljud)
//Tommie & Jon

Location:Quellenweg,Harsefeld,Tyskland

fredag 11 juni 2010

Vilsna i Hamburg

Dagen började som en dröm! Vaknade tidigt av regnet som smattra mot husvagnen och lag tryggt kvar i tyskarnas sköna bommulslakan tills ovädret va över. Sen kom Anie ut och bjöd frukost pa terassen innan vi gav oss av mot Hamburg.

Färden dit gick i lugnt och skönt tempo och vi va där pa cirkus 2 timmar. Sen började äventyre att försöka hitta till lägenheten som vi skulle bo i, a det va inte det lättaste vill jag lova! Efter att ha fragat en kostymsnubbe pa en byggplats kände vi oss trygga och började cykla i den riktningen som han gav oss. Men chi fick vi! Nästa person vi fraga gav oss en annan väg, a nästa person en annan... men efter nan timmes sökande började vi närma oss! Fick köra genom en skog pa en lervag, bära cyklarna upp pa en bro över vattnet och sen hitta vi en lastbilschaufför som hade koll pa omradet. Med hjälp av knagglig tyska, inslag av engelska och lite kroppssprak lyckades han ge oss en vägbeskrivning som tog oss hela vägen fram! Väl framme mötte Jögr & Steffis granne upp oss och introducerade oss pa snabb tyska i omradet och tipsade om lite restauranger a dyl. tror vi, tyvärr fattade vi knappt hälften. Lustigt att tyskarna envisas med att prata SNABBARE när vi ber dem att prata LANGSAMMARE.

Efter en dusch och tvätt sa for vi in mot city och strosade runder innan det va dags att atervanda hem och "schalfen".

(Stort tack till Steffi och Jörg för lanet av lägenheten.)

Küß Tommie Und Jon

tack för alla kommentarer ocksa!! vi har högläsning vid mindre raster under cyklingen.

torsdag 10 juni 2010

-"jag har aldrig varit såhär mätt..."

Det regnade lätt i morse när vi vaknade, så frukosten blevförlagd till en busskur. Många tittade konstigt när vi intog gröt och kaffe. vi var nog ett ovanligt inslag i den annars pensionärsta byn. I hög fart lämmnade vi därefter heiligehafen med sikte mot Hamburg. Cykelvägarna här i Tyskland har visat sig vara av skiftande karaktär. Och vi har idag fått smaka på alla sorter. Alltifrån grus till bulig asfalt. Dagens lunch intogs på mc donalds. Konstigt var att varken donken eller lidel tog visa kort!!??Hursomhelst, glada i hågen och uppspelta på transfetter fortsAtte vi och kom efter ca 100km cykling fram till Bal Oldesloe strax norr om hamburg. Staden var större än beräknat och efter att ha snurrat ett par varv i centrum konstaterade vi att en säker tältplats skulle bli svår att hitta. Vi begav oss tillbaka it från cemtrum, för att leta lämplig tältplats och stannade till vid ett hus för att fråga om tips. Överallt rådde tältförbid pch vi inbjöds till att tälta i husägarens trädgård. Vi slog upp tältet och det tog inte lång tid innan vi blev bjudna på kaffe och kaka. När vi satt ner och slappnade av kom nästa erbjudande om dusch. Tätt följt av ett materbjudande. Det visade sig att Herren i huset var kock, och en fena på att laga gulasch. Härligheterna slutade inte där. Efter maten bjöds halva grannskapet in till en "svenskfest" och innan vivisste ordet av stod öl och vin på bordet. Med hjälp av knackig tyska från vårt håll och dålig engelska från tyskarnas sida blev kvällen mer än minnesvärd. Allting toppas med att frun i huset insisterade på att vi skulle sova i deras husvagn som stod på tomten (mycket flashig och säkert dyr). Så här ligger vi nu. Nyduschade mätta och belåtna i riktiga sängar och mår som prinsar. Vid pennan denna gång, jon god natt!




//Tommie & Jon

Location:Poggensee,Bad Oldesloe,Tyskland

onsdag 9 juni 2010

Dag 2&3 Ishøj-Vordingborg-Heiligehavn (86+ 100 km)

Efter en go första natt på camping så bar det av från Ishøj sakta mak söderut. Kvällens nöje på campingen bestod i att kolla på de många finesser som husvagnarna hade, det mest spektakulära var nog den självupphissande jättehusbilen med parabol som placera sig utanför sällskapsrummet.

Målet för dagen va Vordingborg, vilket vi lyckades nå! Tydligen finns det backar i Danmark, men dem kan gott få lite beröm för sina fina och välskyltade cykelstigar! Väl framme så tog vi ett break uppe vid Gåsetårnet som är en gammal 1100-tals fästning. Mitt under pausandet så dök en välsolad, skönt tysk-brytande "kollega" upp å berätta lite om sin cykeltur genom Estland, Finland Sverige och tillbaka till Dortmund. Efter breaket så rulla vi ner till kajak-klubben där Jon fick in oss! De bjöd på en dusch och stadens bästa tältplats.

Idag började vi vid 9 med att ta sikte på Rödby vilket vi nådde redan vid 13 snåret. Vi hoppade på båten och laddade upp med schnizel för vidare färd in i Tyskland. Vi han inte komma många meter in i landet innan vi fick en specialar-vägbeskrivning av en småfull tysk. Han ledde oss visserligen en liten omväg, men Fehrnsund va en riktigt mysig stad å cykelstigen längs med vattnet lika så! Nu har vi slått läger strax norr om hamnen i Heiligehafen och ska börja plannera morgondagen!



//Tommie & Jon

Location:Warteburgweg,Heiligenhafen,Tyskland

måndag 7 juni 2010

Dag 1 Helsingborg - Ishøj (65km)

Började vid 8:30 med avskedscermoni för de närmast sörjande innan vi rullade ner för backen till båten mot Helsingør där det riktiga äventyret börja. Regnet har öst ner hela dan, men humöret har ändå vatt på topp! Första stoppet blev ett konditori i Farum där det blev pizza och kaffe, klart underskattad kombination faktiskt! Därefter satte vi sikte på Vattensbæks strand å hamnade i Ishøj på en go camping för att torka kläder. Imorgon hoppas vi på bättre väder och då siktar vi på att komma till Vordingsborg.


Location:Rejen,Ishøj,Danmark

söndag 6 juni 2010